Mide Şişkinliğine 5 Çözüm
Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? 5 Etkili Yöntem! Bağırsak sağlığı, genel sağlığımızın temel taşlarından biridir. Şişkinlik ve bağırsak sorunları, birçok kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren yaygın problemlerdir. Bu makalede, kendi deneyimlerimden yola çıkarak bu sorunları nasıl çözdüğümü ve siz de nasıl uygulayabileceğinizi anlatacağım.
İçindekiler
Mide Şişkinliğine 5 Çözüm
1. Düşük FODMAP Diyeti Uygulayın
FODMAP, bazı karbonhidrat türlerini ifade eden bir kısaltmadır. Bu diyet, bağırsak sorunlarına neden olabilen besinleri sınırlandırarak şikayetleri azaltmayı hedefler.
- Yüksek FODMAP içeren besinler: Elma, armut, soğan, sarımsak, buğday ürünleri
- Düşük FODMAP içeren besinler: Muz, portakal, ıspanak, havuç, pirinç
Bu diyeti uygulamadan önce bir beslenme uzmanına danışmanız önemlidir.
Birinci çözüm özellikle diyete odaklanmaktır. Bu noktada düşük FODMAP diyeti SIBO için çok etkilidir. Bu diyet, oligosakkarit açısından düşük gıdaların içerdiği bir beslenme biçimidir. Yapılan bilimsel çalışmalar, düşük FODMAP diyetinin SIBO’lu hastaların %50’sinde ciddi iyileşme sağladığını ortaya koymuştur. Özellikle bazı kompleks karbonhidratlar SIBO’yu daha da coşturur, bu istenmeyen bir durumdur. Bunun dışında keto diyeti ya da etçil (carnivore) diyet tercih edebilirsiniz, ancak bunları mutlaka geçici olarak uygulamanız önemlidir. Eğer kök sebeplere odaklanmazsanız, etkileri geçici olacaktır.
Bu diyetleri bıraktığınız anda SIBO tekrar başlayabilir. Bu diyetlerin işe yaramasının diğer önemli noktası, oksalat tüketim miktarının az olmasıyla ilgilidir. Özellikle bakliyatların içeriğinde yüksek oranda bulunması ve oksalatların bağırsaklarda besin emilimi sorunları yaratması en önemli kök nedenlerdendir. Böylece diyetle bu sorunu aşmış olacaksınız. Bazı kişilerde özellikle işlenmiş gıdadan uzak durmak işe yarayacaktır. Herkes farklı tepki verir: kimisi gıda boyalarına, kimisi emülgatörlere, kimi gıdalardaki deterjanlara tepki verir. Burada genetik farklılıklar devreye girer. Bu gıdaları dışlamanız faydalı olacaktır. Bununla birlikte, aralıklı oruç tutmak da birçok açıdan fayda sağlar.
Sık sık beslenmeniz durumunda bağırsakta istenmeyen bazı türlerin aşırı çoğalmasına neden olabilir. Yine sık sık beslenme, bağırsakta dengeli olan mikropların bazı türlerinin diğerlerinin önüne geçmesine, büyüyerek diğer türlerin azalmasına veya yok olmasına neden olabilir. Bağırsağımızda 100 trilyona yakın mikroorganizma yaşıyor ve bunların içinde birçok farklı tür var. Bu türlerin her biri sayısız fayda sunar. Kısa zincirli yağ asidi çeşitleri, hormon üretimi ve değerli fermente ürün üretimlerini desteklemek anlamına gelir. Örneğin, sporcular testosteronu artırmaya çalışır ama testosteronun büyük kısmı bağırsağımızdaki bakteriler tarafından üretilir.
Dolayısıyla onlara iyi bakarsanız kaslarınız daha iyi gelişir. Aralıklı Oruç, bağırsakta farklı biyokimyasal süreçleri tetikler. Bu, bağırsağın kendi kendini tamir mekanizmaları ile ilgilidir. Hasar görmüş duvarların tamiri, bakımı ve duvarın mukoza üretimi desteklenir. Bu sadece dinlenme zamanında gerçekleşir; normal beslendiğinizde bu genler aktive olmaz.
2. Egzersiz Yapın
Stres, bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir. Stresi azaltmak ve bağırsak sağlığını iyileştirmek için:
- Düzenli meditasyon yapın
- Yoga pratiği geliştirin
- Günlük yürüyüşler yapın
- Nefes egzersizleri uygulayın
Beslenmeniz doğru olsa bile bağırsak hareketlerinizde sorun varsa, bağırsak sorunlarından kurtulmanız mümkün değildir. İkinci en önemli neden, bağırsak hareketlerinizdeki sorunlardır. Bu, birçok nedene bağlı olabilir ve parasempatik sinir sistemi sorunlarıyla ilişkilidir. Özellikle beyin, biyolojik saatlerimiz ve bağırsaklarımız, vagus siniri aracılığıyla çift yönlü iletişim kurar. Bu iletişimde bozukluk sorunlara neden olur. Peki, neden bozulur? - Yüksek stres: Stres altındayken bağırsak hareketleri sınırlı olur. Bu noktada stresi azaltmaya odaklanmalısınız. Neler yapabilirsiniz?
Meditasyon - Yoga
- Sabahları biyolojik genlerin aktivasyonu için güneşle temas
- Sabah yürüyüşleri
- Her türlü egzersiz
- Nefes terapisi
- Vitamin eksiklikleri: Özellikle B1 vitamini, parasempatik (yani dinlenme modu) sinir sisteminin doğru çalışması için önemlidir. Ayrıca, asetilkolin nöromodülatörü de çok önemlidir. Eksikliğinde sırt kaslarımız ve boynumuz gerilir, kalp ritmimiz bozulur ve dikkat eksikliğine sebep olur. Asetilkolin için sitikolin takviyesi ya da yumurta gibi besinlerden almak önemlidir.
- B5 vitamini eksikliği: Sinirlerin beslenmesini ve myelin kılıfının oluşumunu bağışıklık sistemi saldırılarından korur. İmmün sistemin düzenlenmesi için önemlidir. Japonya’da yapılan bir çalışmada, B5 vitamini eksikliğinin SIBO (İnce Bağırsak Bakteriyel Aşırı Çoğalması) ve huzursuz bağırsak sendromu ile ilişkili olduğu bulunmuştur. B5 vitaminini takviye olarak veya sakatat tarzı ürünlerin tüketiminden alabilirsiniz.
3. Sindirim Sistemi Sorunlarınınızı Çözün
Mide, pankreas ve safra sorunları, bağırsak sağlığını etkileyebilir. Bu sorunları çözmek için:
- Elma sirkesi kullanın (yemeklerden önce 1 çay kaşığı)
- Pankreas enzim takviyeleri alın (doktor kontrolünde)
- Safra salgısını artıran doğal bitki çayları için
Diyeti düzenlediniz ve bağırsak hareketleriniz iyileşti, ancak sorunlar devam ediyorsa, üçüncü olarak mide, pankreas ve safra sorunlarına odaklanmalısınız. Bu genel olarak sindirim sorunlarını kapsar. Mide asitliği, safra problemleri ve pankreas enzim eksiklikleri için çeşitli çözümler mevcuttur (takviyeler, elma sirkesi, pankreas enzimleri, safra tuzları, safra için faydalı çaylar ve doğal bitkiler kullanabilirsiniz). Özellikle yetersiz mide asidi üretimi ve reflü sorunları, mide asidinin doğal antibiyotik etkisinden yararlanmamızı engeller. Bu durum sindirim sürecini bozar ve ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalmasına yol açar. Reflü ve sindirim sorunları yaşıyorsanız, en doğal çözüm elma sirkesidir. Yemeklerden önce bir bardak suya 1 çay kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca, pankreas enzimlerini takviye olarak alabilirsiniz. Safra salgılarında sorun varsa ve ağzınızda acı bir tat oluşuyorsa, safra tuzları veya safra salgısını artıran doğal bitki çayları kullanabilirsiniz. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışarak ilerlemeniz önemlidir.
4. Aşırı Bakteri ve Maya Büyümesini Kontrol Edin
Bazen bağırsaktaki bakteri ve maya dengesi bozulabilir. Bu durumda:
- Doktor kontrolünde antibakteriyel tedavi uygulanabilir.
- Probiyotik takviyesi alınabilir. (özellikle Lactobacillus türleri)
- Doğal antibakteriyel özelliği olan bitki çayları tüketilebilir.
Bütün bu nedenleri sağlıklı bir şekilde ortadan kaldırdınız ve hala iyileşmiyorsanız, bağırsağınızda istenmeyen bakteri ve maya türlerinin aşırı büyümesi riski yüksek olabilir. Bu durum, geçmişte yaşadığınız bir enfeksiyona veya farklı bir ülkeye seyahat etmenize bağlı olabilir. Bu noktada, doktorunuza danışarak antibakteriyel ilaç kullanımını değerlendirin. Özellikle nefesteki gazların yoğunluğunu ölçen testler, doğru antibakteriyel ilacın seçilmesine yardımcı olabilir. Bazen doğal bakteriler ve mayalar kendileri antibiyotik gibi davranabilir. Örneğin, yoğurtta bulunan lactobacillus’lar kötü mayaları öldürme yeteneğine sahiptir. Saccharomyces’in bazı türleri ve Bacillus coagulans gibi suşlar da antibiyotik gibi davranarak sadece zararlı türleri yok eder. Bu doğal bir yöntemdir. Lactobacillus reuteri de bu grupta yer alır. Ayrıca, doğal antibakteriyel özelliği olan çaylar ve bitkilerden de yardım alabilirsiniz.
5. Mikrobiyom Dengesini Yeniden Oluşturun
Antibiyotik kullanımı sonrası bağırsak florasını desteklemek önemlidir. Bunun için:
- Butirat içeren besinler tüketin (örn. tereyağı)
- Glisin takviyesi alın
- Kolostrum içeren ürünler kullanın
Eğer antibiyotik kullandıysanız ya da antimikrobiyal içerikli çaylar içtiyseniz, bozulan mikrobiyomun yeniden oluşumunu desteklemeniz önemli olacaktır. Bu noktada özellikle doğal bileşikler önemlidir. Bağırsak mikroflorasını destekleyen butirat, kolostrum ve glisin gibi doğal mikroorganizmaların gelişimini destekleyen takviyeleri ve doğal yiyecekleri beslenmenize dahil etmeniz faydalı olacaktır.
Bu bileşik bakterilerin mukoza katmanlarının gelişimini destekler. İmmün hücre regülasyonunu sağlar ve bağışıklık sisteminin bağırsakta düzenlenmesine yardımcı olur. Geçirgen bağırsak sorunları varsa, hücreler arası bağlantıları güçlendirir. Sağlıklı bakterilerin artmasını destekler. Ancak bu adımın sıralaması sonda olmalıdır. Bu çok önemlidir. Peki bu bileşimleri doğal olarak nereden alabiliriz? Butirat genel olarak doğal tereyağında mevcuttur. Günlük 100 grama yakın tereyağı alımı, yeterli butirat alımını destekler. Bunun dışında glisin et ve kemik suyunda bulunur. Bunları günlük rutininize dahil edebilirsiniz.
Mide Şişkinliğine 5 Çözüm – Sonuç
Eğer tüm bu önlemleri almanıza rağmen hâlâ sorunlar yaşıyorsanız, asıl nedeni henüz tespit edememiş olabilirsiniz. Bu belirtiler tiroid fonksiyonu bozuklukları, sinir sistemi sorunları, çeşitli viral ve bakteriyel enfeksiyonlar veya metal toksisitesinden kaynaklanabilir. Bu aşamada, organik asit analizi ve kapsamlı dışkı tahlilleri yaptırmanız sorunu çözmenize yardımcı olabilir.
Bunun dışında WhatsApp grubumuza katılarak diyabet ile ilgili en güncel bilgileri ve bilimsel makalelerden ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim!
Mide Şişkinliğine 5 Çözüm
Tüm blog yazılarımıza buradan ulaşın!
Bir yanıt yazın