3-7-40 Günlük Su Diyeti
Su diyeti, belirli bir süre boyunca sadece su ve kalorisiz içeceklerin tüketildiği bir oruç türüdür. 7 günlük su diyetinin vücuda etkileri arasında kilo kaybı, insülin hassasiyetinin artması, hücre yenilenmesi, inflamasyonun azalması ve beyin sağlığının iyileşmesi bulunmaktadır. Ancak, kronik hastalığı olanlar, hamileler ve yaşlılar için riskli olabilir. Su diyetine başlamadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.
Su diyeti, uzun süre açlık vücudunuz zarar verir mi? yoksa faydalı mıdır? Su diyeti konsundan 95 bilimsel makale inceledim ve en çok merak edilen sorulara cevap vereceğim.
3-7-40 Günlük Su Diyeti
1. Su Diyeti veya Su Orucu nedir? Nasıl yapılır?
- Hangi içeceklere izin verilir?
- Hangi içecekler yasaktır?
- Kimler yapmamalıdır?
- Kimler için uygundur?
- Riskleri nelerdir?
- En uzun oruç rekoru nedir?
- Ölümcül su orucu vakaları neyi gösteriyor?
Su diyeti, genellikle birkaç gün boyunca hiçbir kalorili yiyecek ve içecek tüketmemek anlamına gelir. Sadece kalorisiz sıvılar tüketebilirsiniz. Örneğin, çay, kahve, et suyu ve sebze suyu içebilirsiniz. Ancak en ufak bir kuru üzüm bile yeseniz, su diyetiniz bozulur. Et suyu ve sebze suyundan bahsederken, sadece sıvı kısmını kastediyorum.
Su diyetinin kronik hastalığı olanlar için riskli yönleri vardır. Örneğin, tip 1 diyabet hastaları için risklidir. Yapılan çalışmalar, tip 1 diyabet hastalarının 36 saat su diyeti yapabildiklerini ve hiçbir sorun yaşamadıklarını gösteriyor, ancak daha uzun süreli su diyeti ile ilgili deneysel bir çalışma görmedim. Yine de mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir. Bunun dışında yeme bozukluğunuz, demir eksikliğiniz varsa veya kadınlarda adet düzensizliği gibi sorunlarınız varsa, su diyeti sizin için riskli olabilir. Özellikle hamilelerin su diyetinden kesinlikle uzak durması önemlidir.
Bu konuda meşhur 1944-45 Hollanda kıtlığı klinik olarak incelenmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda Alman askerleri Hollanda’nın gıda sevkiyat yollarını keserek abluka uygular. Aylarca 4,5 milyon insan aç kalır. Yaşlı erkekler ilk hayatını kaybedenlerdir. Bu kıtlık sırasında anne karnında olan çocuklar, doğumdan sonra birçok hastalığa yatkınlık gösterdi. Özellikle obez oldular, kalp hastalıklarına yakalandılar, çölyak hastalığı belirlendi. Astım, bağırsak hastalıkları, demir eksikliği gibi kronik sorunlarla hayat boyu uğraştılar. Hamilelik döneminde su diyeti, fetüsün gelişimini bozar ve çocukların ileride hasta olmasına neden olur.
Vücudun ne kadar süre açlığa dayanabileceği sorusu kişiden kişiye, vücuttaki yağ oranına göre değişir. Örneğin, yayınlanan vakalarda 63 gün açlık grevinde olan bir kişi hayatını kaybetmiş. Vücudunun %40 kilosunu kaybettiği ve vücut kitle indeksinin 12 olarak ölçüldüğü belirtilmiş; bu, normal vücut kitle indeksinin çok çok altında demektir. Başka bir çalışmada ise aç kalma rekoru olarak not edilen vaka, 27 yaşında bir Avustralyalının 382 gün aç kalması ve 207 kilodan 81 kiloya düşmesidir. Bu kişi, yıllarca eriştiği kiloyu korumuş. Dolayısıyla bu, sizin metabolik sağlığınız, yaşınız ve birçok faktöre bağlıdır.
2. Su Diyetinin Amacı Nedir?
- Su orucunun vücuda etkileri
- Hücrelere etkisi
- Kilo vermeye etkisi
- Kan şekerini düşürmeye etkisi
- Tansiyonu düşürmeye etkisi
- Strese etkisi
- Beyne etkisi
- Bağırsağa etkisi
İnsan biyolojisi açısından şöyle düşünmek gerekir: Bolluk zamanında vücudumuz daha çok üremeye odaklanırken, açlık zamanında hayatta kalmaya odaklanır. Bu, üreme ile ilgili hormonların azalması ve yapısal hormonların artması anlamına gelir. Büyüme hormonu, glukagon ve dopamin artar. İnsülin düşer ve bu, hayatta kalma süreçlerini aktifleştirir. Özellikle hücrelerde otofaji aktifleşir; bu, hücrelerin yenilenmesi, yaşlı ve çok enerji harcayan hücrelerin azaltılması, yeni hücrelerin oluşması demektir. Atıklar ve yanlış katlanmış proteinler parçalanarak yeniden enerji elde etme süreci teşvik edilir. Vücudumuzu bir buzdolabı gibi düşünürsek, eve gıda almayınca dolaptaki her türlü yiyeceğin kullanılması gibidir. Vücudunuz adeta bir öğrenci dolabına döner.
Mental açıdan bakarsak, oruç özellikle dopamin hormonunun seviyelerini dengeler ve artırır. Dopamin, harekete geçme, aksiyon alma ve istek üretme arzusunu artıran bir hormondur. Bu da mental açıdan stresin azalması, agresifliğin azalması ve daha çok aksiyonda olma duygusu yaratır. Oruç sadece yemek isteğiyle başa çıkmakla kalmaz, birçok kötü alışkanlığı sürdürme arzusunda da azalmaya neden olur. Alkol, sigara, porno, aşırı şeker tüketimi gibi bağımlılıklar buna örnek verilebilir.
Kilo vermeye çalışıyorsanız su diyeti etkili bir yöntemdir. Süre uzadıkça vücudunuzda yağ yakımı hızlanır. İlk 20 saat birinci viteste giderken, 48 saatin üzerinde beşinci vitese geçersiniz. Süre uzadıkça hızlı yağ yakım modu aktifleşir. Su diyeti bir miktar kas kaybına da neden olur, ancak büyüme hormonlarının yükselmesiyle birlikte bu dengelenir.
Bu süreçte insülin hassasiyeti artar, bu da kan şekerinin düşmesi anlamına gelir. Karaciğer ve pankreasın çalışması normalleşirken, uzun vadeli diyabet yönetimi için en etkili yöntemlerden biri haline gelir.
İnsülin hassasiyeti artınca, stresin azalması ve “savaş ya da kaç” modunun değişimiyle birlikte hem strese hem de beslenmeye bağlı tansiyonda düşüş olur. Ancak, yeterli su almadığınızda tansiyonunuz aşırı düşebilir ve bu sağlığınız için risk oluşturabilir. Bu nedenle bol su tüketimi ve sıvı alımı, su diyetinin anahtarıdır.
Stresin azalması önemlidir çünkü “savaş ya da kaç” modu sizi sürekli tetikte tutar. Sanki peşinizde aslan kovalıyormuş gibi her günü geçirirsiniz. Ancak dopamin yükselmesiyle birlikte modunuz daha çok “yemek bulmalıyım”a döner. Bu, beyninizde korku, yansıtma ve düşmanlık duygularınızın azalmasına neden olur. “Akrabam bana şunu dedi”, “patronum kötü bir insan”, “herkes bana düşman” modundan çıkıp daha çok işbirliği, kendini geliştirme ve üretme moduna geçiş sağlarsınız. Bu da kişisel gelişiminize önemli katkı sağlar.
Stresin azalması, beyin üzerindeki işlevleri de etkiler. Beyin, yiyecek arama ve üretme modunda gelişmek zorundadır. Özellikle beyin türevli büyüme faktörü, beynin karar verme, odaklanma ve doğru seçim yapma bölgelerinin gelişimini sağlar. Bu, ilkel dürtü ve korku bölgelerinin baskılanmasına neden olur. Hafızanız, özellikle yağ yakımında elde edilen ikincil yakıt olan ketonlar sayesinde iyileşir. Bu, beyninizi basit, kalitesiz dizel yerine uçak yakıtıyla çalıştırmak gibi bir etki yaratır.
Beyninizi destekleyen diğer unsur da bağırsak sağlığınızdır. Su diyetiyle birlikte bağırsak ve mideniz dinlenmeye, rahatlamaya başlar. Bağırsaklarınızdaki işgalci, sürekli yemek arayan aç gözlü bakteriler azalır; bu da iyi huylu, kaliteli bileşikler üreten bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bağırsak iç katmanına geçen toksinler ve atıklarda bir azalma olur. Bu, şişkinlik ve huzursuz bağırsak sorunlarının azalması demektir ve bunun beyin sağlığıyla doğrudan ilişkisi vardır.
3. Su Diyeti Çeşitleri ve Orucu Taklit Etme
- 3 günlük su diyeti
- 7 günlük su diyeti
- 40 günlük su diyeti
- Su diyetini taklit etmek
Su diyet çeşitleri sizin istek, arzu ve iradenize bağlıdır. Her birinin farklı faydaları vardır. Minimum 1 günle başlayıp adım adım artırmak gerekebilir. 3 günlük su diyeti yaklaşık 72 saat açlık demektir ve ayda bir defa yapmanızda fayda olabilir.
7 günlük su diyeti ise mutlaka bir uzmanın eşliğinde yapmanız gereken bir diyettir. Çünkü kan değerlerinizde oynamalar olabilir. Bu sizi rahatsız ve huzursuz edebilir. Bu noktada kontrol altında olmak faydalıdır.
Daha uzun süreli oruçların yine kan değerleri üzerinde ciddi etkileri olacaktır. Tiroid hormonlarınız ve kan değerleriniz dikkatle takip edilmelidir.
Su diyetinin alternatifi, orucu taklit eden diyettir. Orucu taklit etmek, vücuda giren karbonhidratı sıfırlamak demektir. Özellikle şeker, ekmek, makarna, undan yapılan tüm ürünler, patates ve meyveler dahil tüketmemek gerekir. Ne yiyebilirsiniz? Özellikle etli, yağlı ve sebzeli beslenebilirsiniz. Yumurta diyeti bunun bir örneğidir. Mesela 1 hafta boyunca sadece yumurta ile beslenmek ve sıvılar tüketmek orucu taklit eder ve aç kalmanızı engeller.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
3-7-40 Günlük Su Diyeti
Uzmanlarımıza soru sorabilirsiniz.
3-7-40 Günlük Su Diyeti
Kaynaklar;
- https://www.healthline.com/nutrition/water-fasting#:~:text=During%20a%20water%20fast%2C%20you,supervision%20because%20of%20health%20risks. ↩︎
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319835 ↩︎
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Bir yanıt yazın